Evacuaties gaan verder na verwoesting stuwdam Oekraïne

KYIV (ANP/RTR) - In Oekraïne gaat woensdagochtend de evacuatie door van mensen uit de gebieden die overstroomd zijn na de verwoesting van de Kachovka-stuwdam een dag eerder. Volgens de Oekraïense president Volodymyr Zelensky worden bijna tachtig nederzettingen door het water bedreigd.

Ook stroomt een enorme olievlek door de rivier de Dnipro richting de Zwarte Zee. In een videoboodschap die in de nacht van dinsdag op woensdag werd gepubliceerd, zegt Zelensky dat het om minstens 150 ton olie gaat, maar dat dat veel meer kan worden. "We kunnen nu nog niet voorspellen hoeveel van de chemicaliën, kunstmest en olieproducten die opgeslagen liggen in de overstroomde gebieden uiteindelijk in de rivieren en de zee terechtkomen", aldus Zelensky.

De Dnipro vormt de frontlinie tussen de strijdende partijen. De noordelijke oever is in handen van Oekraïne, de zuidelijke in die van Rusland. Volgens het Russische staatspersbureau TASS zijn in de bezette gebieden veertien plaatsen ondergelopen en lopen er tachtig het risico op overstroming. Grootschalige evacuaties zouden echter niet nodig zijn. De Russische autoriteiten in de stad Nova Kachovka, aan de oever van het stuwmeer, melden op Telegram dat het waterpeil daar daalt.

Oekraïne en Rusland beschuldigen elkaar ervan de dam te hebben verwoest.