Everton onderzocht voor overtreden financiële regels

LONDEN (ANP/RTR) - Everton is door de Premier League verwezen naar een onafhankelijke commissie die onderzoek doet naar overtredingen van de financiële regels van de Engelse competitie. De Premier League-club uit Liverpool laat weten teleurgesteld te zijn over die beslissing.

Everton meldt zich met alle middelen te zullen verdedigen bij de commissie. "De club weerspreekt de beschuldiging dat ze zich niet aan de regels heeft gehouden en is samen met het team van onafhankelijke experts vol vertrouwen dat de regels zijn gevolgd. Everton heeft over meerdere jaren informatie verschaft aan de Premier League op een open en transparante manier."

Volgens de Financial Fair Play-regels mag een club uit de Premier League in drie jaar tijd maximaal 120 miljoen euro verlies draaien, al waren er speciale regelingen vanwege de covid-19-pandemie. Everton schreef over de laatste drie seizoenen ruim 420 miljoen euro aan rode cijfers. De club is eigendom van de Brits-Iraanse miljardair Farhad Moshiri die in seizoen 2020-2021 voor ruim 110 miljoen euro aan aandelen uitschreef en daarna nog financieel bijsprong voor meer dan 100 miljoen euro.

Everton staat op de veilige vijftiende plaats in de Premier League. De ploeg uit Liverpool van coach Sean Dyche heeft echter maar drie punten meer dan nummer laatst Southampton. Everton dat al 69 jaar onafgebroken op het hoogste niveau speelt, ontliep vorig jaar degradatie maar net door als zestiende te eindigen.