Ex-adviseur Cummings lekt WhatsAppgesprek met premier Johnson

LONDEN (ANP) - Een voormalige topadviseur heeft de Britse premier Boris Johnson opnieuw in verlegenheid gebracht. Dominic Cummings lekte volgens Britse media informatie uit een WhatsAppgesprek met zijn voormalige baas. Die zou zijn minister van Volksgezondheid begin vorig jaar hebben omschreven als "totally fucking hopeless": een hopeloos figuur.

Cummings gold voorheen als de rechterhand van Johnson, maar vertrok vorig jaar naar verluidt met slaande deuren. Hij ontpopte zich daarna als een uitgesproken criticus van de regering en deinst er niet voor terug gevoelige informatie wereldkundig te maken. Hij probeert zijn ex-baas af te schilderen als een onbetrouwbare charlatan en zegt door informatie te lekken "leugens" van de regering te willen ontkrachten.

De ex-adviseur betoogt onder meer dat de regering een puinhoop heeft gemaakt van het coronabeleid. Dit keer moet vooral minister van Volksgezondheid Matt Hancock het ontgelden. In het gelekte gesprek, kennelijk met de premier, klaagde Cummings dat het Hancock niet lukt toezeggingen na te komen over het opvoeren van de testcapaciteit. Johnson laat er daarna geen misverstand over bestaan daar niet over te spreken te zijn.

De premier lijkt in een ander gesprek te bevestigen dat de situatie rond de beschikbaarheid van persoonlijke beschermingsmiddelen, zoals mondkapjes, "rampzalig' is. Daar worstelden veel landen mee aan het begin van de pandemie. Johnson oppert dat Hancock van het dossier gehaald kan worden en stelt even later de vraag: "Wat moeten we in godsnaam doen?"