Ex-justitieminister Curaçao gaf geen toestemming opnames RTL5

De nu ex-minister van Justitie op Curaçao zegt dat "hij nooit toestemming heeft gegeven" beelden van de politie te maken voor RTL5. Deze ex-minister, Quincy Girigorie, reageert hiermee op de commotie rond een aflevering van het programma Ewout van programmamaker Ewout Genemans waarin het gaat over criminaliteit op het eiland. Girigorie noemt Nederlandse media in het algemeen "hypocriet" in hun berichtgeving over Curaçao.

Genemans filmde in mei van dit jaar onder meer acties van agenten. De Criminele Kant Van Paradijselijk Curaçao, zoals de betreffende aflevering van Genemans' programma Ewout heet, werd maandagavond uitgezonden en bevat beelden van politieacties op het eiland. Volgens de Curaçaose politie is de documentaire gemaakt onder andere voorwendselen en zou Genemans hebben beloofd om voor uitzending de documentaire nog aan de politie te laten zien. Dat is volgens de politie niet gebeurd.

"Als RTL mij om toestemming had gevraagd, zou ik hebben gezegd om de criminaliteit te filmen in de haven van Rotterdam." Die haven noemt Girigorie dé doorvoerhaven van drugs in Europa. Ook noemt hij Nederland de grootste producent van XTC en de grootste cocaïne-importeur van Europa. Volgens Girigorie moeten de "Nederlandse media dan ook ophouden om hypocriet te wijzen naar Curaçao om op die manier hun eigen rotzooi te verbergen".

Momenteel kijkt de politie van Curaçao, dat een land is binnen het Koninkrijk der Nederlanden, of er juridische stappen gezet kunnen worden tegen de programmamaker. Genemans heeft laten weten contact op te nemen met de politie op Curaçao.