Ex-minister Buitenlandse Zaken Kerry ‘klimaat-tsaar’ onder Biden

WASHINGTON (ANP/RTR/AFP) - De voormalige Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken, John Kerry, wordt 'klimaat-tsaar' in het regeringsteam van de komende Amerikaanse president Biden. Hij was van 2013 tot 2017 bewindsman onder president Obama en in 2004 kandidaat van de Democraten bij de presidentsverkiezingen, die hij verloor van de herkozen Republikeinse president George W. Bush.

Kerry gaat zich als speciaal gezant van Biden bezighouden met alle problemen rond de klimaatveranderingen. Hij wordt als zodanig lid van de Nationale Veiligheidsraad.

Anthony Blinken is de beoogde nieuwe minister van Buitenlandse Zaken, aldus Biden over de invulling van enkele sleutelposities in zijn ploeg. Blinken, een uitgesproken voorstander van internationale samenwerking, wordt de opvolger van Mike Pompeo uit het team van president Trump.

Einde aan harde immigratiebeleid

Als eerste in het buitenland geboren Amerikaan gaat de Cubaanse vluchteling Alejandro Mayorkas het ministerie van Binnenlandse Veiligheid leiden. Waarnemers zien het als een bevestiging dat Biden een einde gaat maken aan het harde immigratiebeleid van Trump. Mayorkas werkte al onder Obama op het departement.

De krant Wall Street Journal noemt de econoom Janet Yellen als de nieuwe minister van Financiën. Ze leidde van 2014 tot 2018 de centrale bank van de Verenigde Staten ('Fed').

Avril Haines zal als eerste vrouw de verscheidene geheime diensten gaan coördineren. Jake Sullivan wordt de Nationaal Veiligheidsadviseur en Linda Thomas-Greenfield gaat als ambassadeur de Verenigde Staten vertegenwoordigen bij de Verenigde Naties.

De kandidaten voor de kabinetsposten in het team-Biden moeten nog worden bevestigd door de Senaat van het Amerikaanse parlement.