Ex-president Sarkozy tot celstraf veroordeeld wegens corruptie

PARIJS (ANP) - Nicolas Sarkozy is als eerste Franse ex-president in de moderne geschiedenis tot een celstraf veroordeeld wegens corruptie. De rechters achten hem schuldig aan een poging tot omkoping van een rechter en machtsmisbruik tijdens zijn presidentschap. Hij heeft drie jaar cel gekregen waarvan twee jaar voorwaardelijk.

Het aangevoerde bewijs komt van afluisterpraktijken van aanklagers die volgens Sarkozy erop uit waren hem politiek uit te schakelen. Hij weerspreekt iets verkeerd te hebben gedaan en heeft het een "schandalig" proces genoemd dat is gevoerd door "wraakzuchtige linkse magistraten en aanklagers".

Sarkozy voerde destijds telefoongesprekken onder de schuilnaam Paul Bismuth. Duizenden gesprekken zijn afgeluisterd en in een repte hij van een openstaande functie in Monaco terwijl hij een rechter om informatie vroeg over een andere zaak tegen hem. Dit was volgens aanklagers en rechters onomstotelijk een poging zijn gesprekspartner om te kopen. Sarkozy misbruikte zo zijn macht.

De 65-jarige Sarkozy was president van 2007 tot 2012 en is nog steeds populair in het centrum van de Franse politiek. Hij had een comeback kunnen maken als alternatief voor de steeds minder populaire links-liberale president Emmanuel Macron en de rechtse nationalistische Marine Le Pen.