Exact honderd jaar geleden opende bioscoop Tuschinski zijn deuren

Het is donderdag exact honderd jaar geleden dat de Amsterdamse bioscoop Tuschinski de deuren opende. Bioscoopexploitant Abraham Tuschinski vertoonde op 28 oktober 1921 de eerste film voor het publiek in zijn theater. Een eeuw later staat de bioscoop in het centrum van de hoofdstad onder kenners te boek als de mooiste filmzaal ter wereld.

Bioscoopketen Pathé, die het pand tegenwoordig in beheer heeft, viert de bijzondere mijlpaal donderdag met een speciale feestavond in Tuschinski. Het concern organiseerde de afgelopen maand al diverse speciale events, zoals eenmalige vertoningen van oude klassiekers als Turks Fruit en Soldaat van Oranje, die decennia terug hun wereldpremière beleefden in dit theater. Ook verscheen er een boek vol interviews met mensen die een speciale connectie met Theater Tuschinski hebben.

Het gebouw in het centrum van de hoofdstad geldt als architectonisch hoogstandje, met zijn unieke combinatie van Amsterdamse School, jugendstil en art deco. De afgelopen jaren zijn alle zalen zoveel mogelijk teruggebracht in de originele stijl, waarbij onder meer de wandschilderingen van Pieter den Besten, die tijdens een brand in de Tweede Wereldoorlog verloren gingen, zijn gereconstrueerd.

Eerder dit jaar werd Tuschinski nog uitgeroepen door het gezaghebbende Britse Time Out Magazine tot de allermooiste bioscoop ter wereld.