Exitpoll: SPD en CDU/CSU gelijk op in de Duitse verkiezingen

BERLIJN (ANP) - De centrumlinkse SPD van minister van Financiën Olaf Scholz en de conservatieve CDU/CSU van lijsttrekker Armin Laschet gaan volgens een exitpoll van de omroep ARD gelijk op in de Duitse parlementsverkiezingen. 24 tot 25 procent van de stemmen gaat naar de CDU/CSU en 25 tot 26 procent is voor de SPD.

Klimaatpartij De Groenen van Annalena Baerbock deed het eerder dit jaar nog goed in de peilingen, maar lijkt met 15 procent van de stemmen op de derde plaats te blijven steken. Daarachter staan met beide 11 procent de liberale FDP en rechts-populistische partij AfD. Die Linke zou net de kiesdrempel van 5 procent hebben gehaald.

Dat uitslag van de exitpoll betekent dat de CDU/CSU heeft verloren ten opzichte van de vorige verkiezingen. De SPD staat op winst.

CDU/CSU vormt al sinds 2005 de grootste fractie in de Bondsdag, het Duitse parlement. Sindsdien regeert Merkel als bondskanselier, maar zij wilde na deze verkiezing niet nog een termijn aanblijven. Daarom schoof haar CDU deelstaatpremier Laschet uit Noordrijn-Westfalen naar voren om haar op te volgen. De conservatieven van Merkel regeerden de afgelopen jaren met de sociaaldemocraten van Scholz.