Extra Tegel Free Press Unlimited om journalistieke vrijheidstrijd

Free Press Unlimited heeft dit jaar een extra Tegel gewonnen bij de uitreiking van de jaarlijkse journalistieke prijzen. De bijzondere erkenning voor de Nederlandse organisatie die wereldwijd strijdt voor onafhankelijke journalistiek werd maandagavond in Amare in Den Haag uitgereikt.

Volgens de jury wordt met het erkennen van het werk van de organisatie niet alleen het maatschappelijke belang van vrije journalistiek onderstreept, maar wordt zo ook de rol benadrukt die Free Press Unlimited - vaak in extreem moeilijke omstandigheden - speelt om dat doel te helpen verwezenlijken.

Het Tegelbestuur vindt de omstandigheden in de journalistiek - met onder meer de oorlog in Oekraïne - "van dien aard, dat het eerbetoon op zijn plaats is". In 2013 werd er door de organisatie van De Tegel voor de eerste keer een extra prijs uitgereikt, toen kreeg journalist Jérôme Louis Heldring een oeuvreprijs.

De Tegel is een erkenning van de maatschappelijke functie van de journalistiek in Nederland en een eerbetoon aan degenen die een bijdrage hebben geleverd aan het onderhouden en verbeteren van de kwaliteit van de Nederlandse journalistiek. In totaal werden er maandag in twaalf categorieën een Tegel uitgereikt. Onder meer in de categorie Nieuws, Verslaggeving, Onderzoek, Interview en Online werd er een winnaar bekendgemaakt.