Extreemrechts festival België vecht verbod aan

Het extreemrechtse Belgische festival Frontnacht stapt naar de rechter om het verbod dat het is opgelegd ongedaan te maken. Wel hebben de organisatoren de hoop opgegeven dat het festival in Ieper nog kan doorgaan.

Ieper verbood Frontnacht, dat zaterdag 27 augustus zou plaatsvinden, op het laatste moment. Sommige acts op het festival, waar onder meer de Nederlander Flatlander zou optreden, hebben volgens het stadsbestuur banden met neonazi's. Frontnacht was bedoeld als opwarmer voor de zogeheten IJzerwake van de dag erna. Die jaarlijkse bijeenkomst van uiterst rechtse Vlaams-nationalisten probeert zo meer jongeren te trekken.

De organisatoren van Frontnacht lieten aanvankelijk weten de intrekking van de vergunning niet aan te vechten. Maar nu stappen ze toch naar de Belgische Raad van State, de hoogste bestuursrechter, uit protest tegen "censuur en pershysterie", ook al is het te kort dag om het festival nog te laten doorgaan. Ook eisen ze een schadevergoeding van Ieper.

Frontnacht roept op niet alsnog naar het festivalterrein te komen. Er waren zorgen gerezen dat festivalgangers toch in Ieper zouden verschijnen, waardoor onrust zou kunnen ontstaan.