Facebook verwijdert video ‘Wappie’ van Youp van ‘t Hek

HILVERSUM (ANP) - Facebook heeft de video van het liedje Wappie van Youp van 't Hek verwijderd. De clip stond op de Facebook-pagina van het tv-programma Even tot hier, waar de cabaretier afgelopen zaterdag de variant op zijn kersthit Flappie zong. Een woordvoerder van BNNVARA bevestigt na berichtgeving van Hart van Nederland dat de video door Facebook is verwijderd. Waarom is onduidelijk.

De video zou in strijd zijn met de richtlijnen van het sociale medium. De woordvoerder geeft aan dat de BNNVARA niet van plan is stappen te nemen. "We vinden het heel jammer, juist omdat veel mensen zich in het liedje herkennen." De clip is overigens nog wel te zien op het YouTube-kanaal van Even tot hier en op de Facebookpagina van BNNVARA.

Niels van der Laan en Jeroen Woe, de presentators van Even tot hier, hebben weinig begrip voor de actie van Facebook. "Vrij belachelijk dit...", schrijven zij bij een screenshot van de Facebookpagina waarop duidelijk wordt dat de video is verwijderd.

Youp van 't Hek transformeerde zijn kersthit Flappie in het satirische tv-programma tot Wappie. De nieuwe versie, over mensen die de ernst van het coronavirus ontkennen, werd al gauw een hit op internet. Op het YouTube-kanaal van Even tot hier is het fragment in vier dagen tijd bijna 1,4 miljoen keer bekeken.