Fans bij klassieker Feyenoord – Ajax nog niet uitgesloten

DEN HAAG (ANP) - Het zou mogelijk kunnen zijn dat bij de klassieker tussen Feyenoord en Ajax op 19 december in De Kuip publiek welkom is. De strengere maatregelen tegen het coronavirus gelden tot en met zaterdag 18 december. Het demissionaire kabinet beoordeelt op 14 december de situatie opnieuw.

Vanaf 13 november is publiek bij sportwedstrijden van zowel profs als amateurs niet meer welkom. Daardoor werd onder meer de afsluitende WK-kwalificatiewedstrijd van Oranje tegen Noorwegen op 16 november (2-0) in een lege Kuip gespeeld.

Een dag later besloot de KNVB voorlopig de speelronden in het betaalde voetbal te laten doorgaan zonder publiek. Dat gebeurde na uitvoerig overleg met de clubs, het Supporterscollectief, de centrale spelersraad, Coaches Betaald Voetbal, ESPN, politie, gemeentes, ministeries, politici en politieke partijen. Het bleek volgens de KNVB vrijwel onmogelijk om tot uitstel van de speelronden over te gaan. Onder meer de Eredivisie CV en de Keuken Kampioen Divisie hadden daarop wel gehoopt.

Door de verlenging van het Nederlandse publieksverbod in de stadions dienen Ajax, Feyenoord, AZ en Vitesse komende maand de laatste groepswedstrijd in Europees verband op eigen veld zonder publiek af te werken.

Na 18 december, de dag waarop de coronamaatregelen mogelijk weer worden aangepast, staan er vier duels in de Eredivisie op zondag 19 december op het programma, waaronder dus Feyenoord - Ajax. Daarna volgt nog een volledig doordeweeks programma in de Eredivisie, van 21 tot en met 23 december, voordat de winterstop begint.