FC Barcelona daagt journalisten voor rechter in omkopingszaak

BARCELONA (ANP/DPA) - FC Barcelona heeft vijf journalisten en een aantal media aangeklaagd vanwege hun berichten over de miljoenenbetalingen van de club aan een voormalige baas van de scheidsrechterscommissie in Spanje. Volgens Barcelona hebben de gedaagden met hun berichtgeving over de betalingen aan een bedrijf van José Maria Enriquez Negreira geprobeerd de club te beschadigen, zo meldde de Spaanse krant Sport over de aanklacht.

FC Barcelona heeft het bericht aan persbureau dpa bevestigd. Vertegenwoordigers van de club als ook Negreira hebben de betalingen toegegeven, maar ontkennen de beschuldigingen van corruptie. De club zou nog meer aanklachten in voorbereiding hebben, meldt de krant.

Het Openbaar Ministerie van Spanje heeft Barcelona inmiddels aangeklaagd voor de betalingen en doet onderzoek. De oud-voorzitters Josep Maria Bartomeu en Sandro Rosell zouden zich daarmee schuldig hebben gemaakt aan omkoping. Volgens Spaanse media heeft de Catalaanse club tussen 2001 en 2018 6,5 miljoen euro betaald aan Negreira's bedrijf, klaarblijkelijk voor adviezen betreffende scheidsrechterszaken.

De huidige voorzitter van Barcelona, Joan Laporta, heeft de beschuldigingen over vermeende corruptie eerder pure laster genoemd en kondigde toen al aan de aanval te zullen kiezen. "Men probeert ons doelbewust kapot te maken", aldus de topman.