FC Groningen verliest met negen man nipt van Vitesse

GRONINGEN (ANP) - Thuiswedstrijden in de Eredivisie zijn nog altijd niet aan FC Groningen besteed. De ploeg van trainer Danny Buijs wist op eigen veld in een tumultueus duel ook Vitesse niet te verslaan: 0-1. Daardoor wacht FC Groningen nu al ruim een half jaar op een thuiszege in de Eredivisie.

FC Groningen speelde tegen Vitesse de hele tweede helft met negen man. Na Mike te Wierik in de 36e minuut moest ook Daniël van Kaam op slag van rust het veld verlaten na een rode kaart.

De tweede helft liet geruime tijd op zich wachten. Vitesse-doelman Markus Schubert werd vanuit het Groningse publiek bekogeld. Hij werd daarbij geraakt, waarop arbiter Allard Lindhout beide ploegen naar de catacomben stuurde. Na een onderbreking van ongeveer een half uur, waarin officials van FC Groningen met trainer Danny Buijs de fans tot bedaren trachtten te brengen, kon Lindhout het duel hervatten.

FC Groningen dwong in het openingsoffensief drie grote kansen af. Cyril Ngonge (twee keer) en Jørgen Strand Larsen verzuimden de thuisclub op een verdiende voorsprong te zetten.

Na het gedwongen vertrek van Te Wierik, via inmenging van de VAR na een overtreding op Loïs Openda, kreeg Vitesse wat meer lef. Yann Gboho schoot raak in de extra tijd van de eerste helft (0-1). Kort daarna werd ook Van Kaam uit het veld gestuurd vanwege een handsbal.

In de tweede helft hield FC Groningen met negen man goed stand. Vitesse was opvallend machteloos met twee man meer. De pijnlijke gelijkmaker bleef de Arnhemse subtopper echter bespaard.