FC Groningen verliest met tien spelers van RKC Waalwijk

GRONINGEN (ANP) - FC Groningen heeft de derde nederlaag op rij moeten incasseren in de Eredivisie. De ploeg van trainer Frank Wormuth kwam in de thuiswedstrijd tegen RKC Waalwijk op voorsprong, maar gaf de wedstrijd uit handen nadat verdediger Radinio Balker met rood van het veld was gestuurd: 2-3. Invaller Mika Biereth scoorde twee keer voor RKC, dat op 13 punten uit negen wedstrijden kwam. Groningen bleef op 8 punten staan.

De noorderlingen verloren de afgelopen weken ook al van Sparta Rotterdam en AZ. Wormuth, bezig aan zijn eerste seizoen bij Groningen, staat daardoor onder druk. Met enkele opvallende uitspraken in een podcast zorgde de zaakwaarnemer van de Duitse trainer deze week voor nog meer onrust.

Groningen ontsnapte al in de eerste minuut aan een achterstand, toen RKC-linksback Thierry Lutonda net voorlangs schoot. Na ruim 10 minuten kreeg de thuisclub een strafschop, al moest scheidsrechter Martin van den Kerkhof daar wel eerst de tv-beelden voor terugkijken. Ricardo Pepi opende vanaf 11 meter de score.

Rood voor Balker

Het ging na 35 minuten spelen mis voor Groningen toen Balker de doorgebroken RKC-aanvaller Roy Kuijpers, de vervanger van de geblesseerde Michiel Kramer, onderuit werkte. Balker moest met rood van het veld en Dario van den Buijs benutte de strafschop.

RKC kwam na een uur spelen op voorsprong via de ingevallen Deense spits Biereth. Pepi schoot de tien spelers van Groningen een kwartier voor tijd op gelijke hoogte, maar een paar minuten later scoorde ook Biereth voor de tweede keer: 2-3.