‘Februaristaking voor nabestaanden stakers nog elke dag actueel’

AMSTERDAM (ANP) - De Februaristaking van 1941 wordt dinsdag zoals gebruikelijk herdacht bij het monument De Dokwerker in Amsterdam. De eerste massale verzetsdaad tegen de nazibezetter ontstond als reactie op de eerste Duitse razzia's in Amsterdam. Daarbij werden honderden Joodse mannen meegenomen, waarvan de meeste uiteindelijk werden vermoord.

De herdenking op het Jonas Daniël Meijerplein, waar de razzia's plaatsvonden, gaat gepaard met toespraken, muziek en kransleggingen bij De Dokwerker. Onder de sprekers zijn minister Ferdinand Grapperhaus van Justitie en schrijver en voormalig politicus Jan Terlouw. De muzikale omlijsting wordt verzorgd door Jeangu Macrooy, die Nederland dit jaar vertegenwoordigt op het Eurovisiesongfestival.

De meeste stakers zijn bijna tachtig jaar na dato niet meer in leven maar de Februaristaking blijft voor sommige aanwezigen nog elke dag actueel, zegt Thijs Middeldorp, voorzitter van het Comité Herdenking Februaristaking. "De ouders van sommige aanwezigen zijn gefusilleerd omdat ze staakten. Anderen hebben de bewuste razzia's zien gebeuren. Dat is tot op de dag van vandaag enorm traumatisch voor ze. Hun verhalen en betrokkenheid zijn nog uit eerste hand."

De herdenking begint om 16.45 uur.