Fedja van Huêt moest nadenken na onthullende MeToo-verhalen

Fedja van Huêt heeft sinds er talloze verhalen over grensoverschrijdend gedrag in de film- en theaterwereld de ronde gaan, kritisch naar zijn eigen ervaringen gekeken. "Toen al die schandalen loskwamen, dacht ik wel: nu even goed nadenken. Ben ik weleens over een grens gegaan? Heb ik weleens iets doorgezet tegen iemands wens in?", geeft de 49-jarige acteur aan in Het Parool.

Van Huêt noemt het "heel goed" dat de verhalen nu boven komen drijven en heeft de situatie "even moeten ontploffen". "Heel veel mannen zitten nu met samengeknepen billen te wachten op wat komen gaat", denkt hij.

De acteur heeft zelf in het verleden lesgegeven. Dan moet je er volgens hem voor waken "hoe gezellig je het maakt". "Je kunt een keer mee naar de kroeg, je kunt ze een keer meenemen uit eten, maar je moet altijd afstand houden. Je bent hun docent, niet hun vriend. Het zijn jonge, kwetsbare mensen. Het zijn nog kinderen. Daar blijf je met je poten van af."

Zelf heeft Van Huêt nooit nare ervaringen gehad. "Ik heb altijd mijn grenzen aangegeven, maar dat komt ook doordat het goed met me ging op de academie, hoe jong ik ook was. Ik was in de positie dat ik al iets te vertellen had. Het zijn vaak de meest kwetsbaren die het slachtoffer worden. (...) Ik heb mazzel gehad."