Festivalbranche staat los van langere lockdown in cruciale tijd

De verlengde lockdown heeft niet direct impact op de festivalbranche. Maar het is desondanks een "cruciale tijd" voor de sector, zegt directeur van de Vereniging Nederlandse Poppodia en -Festivals (VNPF) Berend Schans tegen het ANP.

"Eind januari moet duidelijk zijn of er een garantiefonds komt zodat duidelijk is of organisatoren kunnen beginnen met voorbereiden voor festivals komende zomer hetgeen ook betekent: risico nemen", aldus Schans. "Festivals hebben een lange voorbereidingstijd nodig. Wil er überhaupt een voorjaar/zomer met festivals zijn moet daarnaast ook sneller en meer gevaccineerd worden en er moet aan de poort gecontroleerd kunnen worden of mensen recent (negatief) getest zijn dan wel gevaccineerd."

Door de lockdown loopt de organisatie wel "een bepaald soort vertraging op", maar dat hoeft geen vertraging te betekenen in de voorbereiding van de festivalzomer, zegt Willem Westermann van de Vereniging van Evenementenmakers (VVEM).

De branche wil uiterlijk 1 februari vanuit de overheid weten waar ze aan toe is zodat met de voorbereidingen kan worden gestart. Die vraag staat nog steeds uit, maar het antwoord kan nog wel even wachten. "Het antwoord van de regering op de door ons gestelde vraag kan dan ook wat ons betreft prima nog deze maand gegeven worden."