Festivals over marathons: Overheid blijft met twee maten meten

Het demissionaire kabinet blijft in het vaststellen van de coronaregels met twee maten meten. Dat stellen diverse festivalorganisatoren in reactie op het nieuws dat het publiek bij marathons in de open lucht zonder vertoon van een QR-code samen mag komen. De komende maand gaan er talloze grote marathons door zonder enige restrictie, in onder meer Amsterdam, Rotterdam, Eindhoven en Leiden.

"De overheid blijft met twee maten meten", stelt Lowlands-directeur Eric van Eerdenburg. "Wat wij als festivalbranche niet mochten en mogen, mogen sportevenementen wel. Dit is, net als bij de Formule 1, niet uit te leggen." Hij verwijst naar de rechtszaak die UnmuteUs, het samenwerkingsverband van evenementen, heeft aangespannen tegen de overheid en vrijdag dient.

Ook Mojo-baas Ruben Brouwer reageert zeer verbolgen. "Er wordt weer met verschillende maten gemeten", stelt hij. "Het publiek mag zonder QR-codes samenscholen zoals dat op evenementen niet mag. Het hanteren van de verschillende criteria is weer op zijn zachtst gezegd heel bijzonder, zoals dit al doorlopend het geval is."

Deelnemers van de marathons kunnen meedoen zonder coronatoegangsbewijs en ook toeschouwers kunnen vrij aan de kant van het parcours gaan staan. Alleen bezoekers die op de tribunes van het Olympisch Stadion naar start en finish willen kijken, moeten aantonen dat ze gevaccineerd zijn of recent negatief getest op het coronavirus.