Feyenoord beëindigt op pijnlijke wijze (0-4) ongeslagen reeks PSV

EINDHOVEN (ANP) - PSV is de koppositie in de Eredivisie kwijtgeraakt aan Ajax. De Eindhovenaren verspeelden tegen Feyenoord op pijnlijke wijze de eerste punten van het seizoen: 0-4. Jens Toornstra (twee keer), Bryan Linssen en Cyriel Dessers maakten de doelpunten voor de Rotterdammers, die nu net zoveel verliespunten als PSV hebben. Ajax staat 1 punt voor op PSV.

PSV won in september 2017 voor het laatst in eigen stadion van Feyenoord (1-0). De drie edities daarna eindigden allemaal in 1-1. In De Kuip was Feyenoord de voorbije seizoenen PSV vaak de baas. PSV startte zondag opnieuw als favoriet, maar al vrij snel werd duidelijk dat ze weer een moeilijke middag tegemoet zouden gaan.

Feyenoord-trainer Arne Slot liet Linssen buiten het basisteam en koos voor Guus Til als spits, ondersteund door buitenspelers Alireza Jahanbakhsh en Luis Sinisterra. Jens Toornstra speelde daar op het middenveld kort achter.

Direct raak

Feyenoord liet het spel aan PSV en probeerde na het veroveren van de bal snel om te schakelen. De thuisploeg had moeite met het vinden van de ruimtes en het creëren van kansen. Feyenoord speelde degelijk, hield PSV vrij ver van het doel af en gaf voor rust maar één echte kans weg. Cody Gakpo schoot na een individuele actie in de 17e minuut net naast.

De weinige keren dat de Rotterdammers er zelf uitkwamen, gebeurde dat te traag of te onzorgvuldig. In de laatste minuut voor rust ging het wel goed en was het ook direct raak. Linksback Philipp Max liet zich uitspelen door Marcus Pedersen. De Noor gaf de bal goed voor op de op de rand van het zestienmetergebied vrijstaande Toornstra. De middenvelder schoot de bal in één keer achter doelman Joël Drommel.

Flink fluitconcert

PSV-trainer Roger Schmidt was, na het duel van drie dagen eerder tegen Real Sociedad in de Europa League (2-2), met aanvoerder Marco van Ginkel en Noni Madueke op de bank begonnen. Het inbrengen van Madueke bij de achterstand halverwege leek logisch, maar de Duitse coach koos voor Ritsu Doan, Ryan Thomas en Yorbe Vertessen als nieuwelingen.

Toen Schmidt na een uur spelen aanvoerder Gakpo naar de kant haalde, klonk een flink fluitconcert in het Philips-stadion. Niet voor Gakpo, maar voor de beslissing van Schmidt. Na ruim 70 minuten stond Madueke alsnog klaar om in te vallen, maar even daarvoor schoot de ingevallen Linssen Feyenoord naar 0-2. Toornstra en Cyriel Dessers maakte de pijn bij PSV met de derde en vierde treffer nog heviger. "Schaam je kapot", zongen de PSV-fans.