Feyenoord te licht voor de Champions League

ROTTERDAM (ANP) - Gewogen en te licht bevonden. Die conclusie kan al halverwege de groepsfase van de Champions League worden getrokken over Feyenoord. Na de kansloze nederlagen tegen Manchester City (0-4) en Napoli (3-1) bleek ook Sjachtar Donetsk in De Kuip te sterk en te slim voor de landskampioen (1-2). Overwinteren in de Champions League is daardoor al zo goed als onmogelijk. Voor een mogelijk vervolg in de Europa League kan Feyenoord eigenlijk alleen maar hopen dat Napoli, met drie punten de nummer drie in de groep, meer prioriteit gaat leggen bij het behalen van de 'Scudetto' in eigen land dan bij de Europese campagne.

Na drie wedstrijden in groep F staat Feyenoord nog altijd met lege handen. Slechts twee Nederlandse clubs begonnen ooit ook zo slecht aan de Champions League: Willem II in 1999-2000 en sc Heerenveen een seizoen later. De Tilburgers verloren destijds zelfs de eerste vier wedstrijden, om daarna toch nog twee puntjes te pakken. ,,Het wordt heel moeilijk om door te gaan, zeker in de Champions League'', erkent trainer Giovanni van Bronckhorst. ,,We hopen nog op de Europa League, maar ook dat zal een hele klus worden. We hebben nog drie wedstrijden te gaan, we leren hier veel van en zullen ons zo goed mogelijk verweren.''

Feyenoord toonde tegen Sjachtar Donetsk wel aan dat het heeft geleerd van de voorgaande twee duels, waarin het steeds vroeg op achterstand kwam. Nu namen de Rotterdammers zelf in een flitsende openingsfase de leiding. ,,Maar zoals we begonnen, dat kan je geen hele wedstrijd volhouden'', zegt aanvoerder Karim El Ahmadi. ,,Zeker niet op Champions League-niveau tegen dit soort grote clubs.''

Met de middelen waarover Feyenoord beschikt, kan het ook amper concurreren met de ploegen die het treft in de Champions League. Manchester City is de club van het grote geld, Napoli beschikt over topspelers als Dries Mertens, Lorenzo Insigne en Marek Hamsik en Sjachtar Donetsk kan al jarenlang bouwen op Braziliaanse voetballers van wereldklasse.

,,Als sportman wil je je meten met dit soort teams en wat laten zien'', aldus Steven Berghuis. ,,Maar het gaat om resultaat en dat hebben we weer niet behaald.'' Feyenoord zal zich snel moeten herpakken, want zondag wacht de Klassieker tegen Ajax. Bij weer een nederlaag dreigt ook titelprolongatie al vroeg in het seizoen uit beeld te verdwijnen.

0 Reacties Doe mee met de discussie →