Feyenoord wil lange Europese reis met hoofdprijs voltooien

TIRANA (ANP) - Feyenoord is na een lange Europese reis aangekomen op de beoogde droombestemming. De club strijdt woensdag in de finale in Tirana met AS Roma om winst van de eerste editie van de Conference League.

Feyenoord is trendsetter in Nederland als het gaat om het winnen van internationale prijzen en won eerder dan Ajax en PSV de wereldbeker, Europa Cup 1 en UEFA Cup. De club heeft ook een trouwe achterban. Duizenden fans zijn net gearriveerd of nog onderweg naar de hoofdstad van Albanië om hun ploeg daar te steunen. Ze vliegen vaak via omwegen of komen zelfs met de auto om de kosten enigszins binnen de perken te houden.

Natuurlijk is de Conference League na de Champions League en de Europa League het derde toernooi van de UEFA. "Maar een Europese finale is een Europese finale", verwoordde verdediger Gernot Trauner het gevoel van spelers en fans van Feyenoord. Daarom stroomt De Kuip tijdens de finale helemaal vol, net als het Stadhuisplein en vele kroegen in Rotterdam en omstreken. Als alles goed afloopt, volgt vrijdag een huldiging.

Zegetocht

Kampioen Ajax en PSV presteerden dit seizoen constanter dan Feyenoord in de Eredivisie. Maar na achttien Europese duels staat de nummer 3 van Nederland wel in de finale van de nieuwe Conference League. Wie had dat gedacht na de eerste wedstrijd in de voorronden tegen FC Drita (0-0) op 22 juli?

De Europese zegetocht van Feyenoord is ook het succes van trainer Arne Slot en technisch directeur Frank Arnesen. Wie de ploeg ziet voetballen, herkent de favoriete speelwijze van de coach. Veel druk naar voren, als het maar even kan in de aanval. Arnesen kocht slim in met bescheiden middelen. Trauner (1 miljoen euro), Fredrik Aursnes (naar verluidt 450.000 euro) bleken voltreffers, net als huurlingen Cyriel Dessers en Guus Til.

Meerwaarde

Door de Europese successen is de selectie van Feyenoord veel meer waard geworden. Luis Sinisterra, in 2018 voor 2 miljoen euro overgekomen van Once Caldas, staat in de belangstelling van clubs uit grote competities. Tyrell Malacia en Justin Bijlow, afkomstig uit de eigen jeugd, zijn ook populair.

Op weg naar de finale won Feyenoord van onder meer Union Berlin en Olympique Marseille, de nummer 5 van Duitsland en de nummer 2 van Frankrijk. AS Roma, de nummer 6 van Italië, heeft met José Mourinho een coach die weet hoe je finales moet winnen. Op zijn indrukwekkende erelijst prijken al de Champions League, Europa League, Europa Cup 2 en UEFA Cup. Wat Mourinho betreft kan daar ook de Conference League bij.