FIFA-baas vond WK-groepsfase ‘beste ooit’ ondanks controverse

DOHA (ANP) - Ondanks alle kritiek op het WK voetbal in Qatar zegt FIFA-voorzitter Gianni Infantino dat hij de groepsfase van het het toernooi "de beste ooit" vond. De Zwitser geeft in een door de wereldvoetbalbond gepubliceerd interview aan dat hij eigenlijk over alle aspecten van het toernooi enthousiast is: de fans, het voetbal en ook de stadions. Over de vele bezwaren over Qatar vanuit vooral westerse landen gaat geen woord in het artikel.

Infantino komt ook terug op de "recordaantallen" toeschouwers in stadions en tv-kijkers, die al eerder bekend werden gemaakt. Ook het feit dat voor het eerst ooit alle continentale federaties (van Europa, Azië, Afrika, Noord- en Midden-Amerika, Zuid-Amerika en Oceanië) waren vertegenwoordigd in de knock-outfase kon op zijn goedkeuring rekenen. "Het niveau ligt heel, heel dicht bij elkaar. Dit laat zien dat voetbal echt mondiaal aan het worden is."

De voorzitter hoopt en verwacht dat de rest van het WK zo aantrekkelijk blijft. "De stadions zijn voor praktisch elke wedstrijd uitverkocht", aldus Infantino. Vrijdag gaat het toernooi verder met de kwartfinales. Volgende week zondag is de finale.

Een belangrijk punt van kritiek gaat over de arbeidsomstandigheden in Qatar. Volgens mensenrechtenorganisaties zijn sinds de toewijzing van het WK aan Qatar in 2010 honderden tot duizenden gastarbeiders overleden in het gastland. De doodsoorzaak bleef meestal onbekend. De FIFA en Qatar beweren dat bij de bouw van de stadions veel minder arbeidsmigranten om het leven zijn gekomen. Ook over lhbti-rechten was veel te doen. Homoseksualiteit is verboden in Qatar.