FIFA-baas zorgt voor opschudding met uitspraak over vluchtelingen

STRAATSBURG (ANP) - FIFA-voorzitter Gianni Infantino heeft gezegd dat met een wereldkampioenschap voetbal om de twee jaar levens van vluchtelingen kunnen worden gered. Het evenement, momenteel eens per vier seizoenen, zou kansen creëren voor Afrikanen die zich nu in wankele boten op de Middellandse Zee begeven en daar soms verdrinken.

Na wereldwijd verbijsterende reacties op zijn uitspraak zei de Zwitser later dat hij verkeerd geciteerd was. Hij zou tegen een mensenrechtenorganisatie hebben gezegd dat "voetbal overal ter wereld kan helpen levens van mensen te verbeteren. We moeten mensen met dit soort projecten hoop geven, zodat ze niet meer willen vluchten."

In zijn pogingen vaker een WK te houden ondervindt Infantino veel tegenstand. Onder meer de clubs in Europa vrezen voor overbelasting van hun spelers en voor de nadelige gevolgen voor nationale competities. De voorman van de FIFA verwacht dat een extra WK juist veel geld kan opleveren, waarvan met name armere landen kunnen profiteren.