FIFA eert Lewandowski weer als wereldvoetballer van het jaar

ZÜRICH (ANP) - Robert Lewandowski is door de wereldvoetbalbond FIFA opnieuw uitgeroepen tot voetballer van het jaar. De Poolse spits van Bayern München grossierde vorig jaar in doelpunten voor zijn club en zijn land.

Lewandowski kreeg van een internationale jury van bondscoaches, aanvoerders van nationale teams, journalisten en fans de meeste stemmen. Daarbij ging het om een beoordeling van de kandidaten in een periode van 8 oktober 2020 tot 7 augustus 2021.

"Ik voel me trots, blij en vereerd met deze prijs", liet Lewandowski vanuit Duitsland weten. "Deze trofee komt ook mijn ploeggenoten en mijn coaches toe. Want wij werken allemaal heel hard om wedstrijden te winnen en titels te veroveren. Daarom draag ik deze onderscheiding ook speciaal op aan iedereen om mij heen."

Gouden Schoen

Lewandowski (33) scoorde vorig seizoen 41 keer in de Bundesliga. Daarmee won hij de Gouden Schoen als topscorer van Europa. De Poolse afmaker overtrof in Duitsland tevens het aloude record van Gerd Müller, die 40 doelpunten maakte voor Bayern in het seizoen 1971-1972. "Ik had er nooit van durven dromen om dat record te kunnen overnemen. Ik dacht dat het onmogelijk zou zijn. Maar het record van Müller daagde me uit en dankzij zijn hoge score bleef ik gemotiveerd om eroverheen te gaan. Dat het me gelukt is, geeft me ook nog steeds een trots gevoel."

Lionel Messi (Paris Saint-Germain) en Mohamed Salah (Liverpool) waren de andere twee overgebleven kandidaten voor de FIFA-onderscheiding van 2021. Cristiano Ronaldo (2016, 2017), Luka Modric (2018), Messi (2019) en Lewandowski (2020) waren de voorgaande winnaars van de prijs, die sinds 2016 jaarlijks wordt uitgereikt.

Gouden Bal

Eind november ging de Gouden Bal, de concurrerende uitverkiezing van France Football van de beste speler van het jaar, voor de zevende keer naar Messi. Dat leverde de dienstdoende jury destijds de nodige kritiek op. Volgens vele kenners en fans verdiende de trefzekere Lewandowski de prestigieuze Gouden Bal meer dan Messi, die een nogal wisselvallig seizoen doormaakte.

Bij de vrouwen werd Alexia Putellas (FC Barcelona) uitgeroepen tot FIFA-voetbalster van het jaar. Jennifer Hermoso (FC Barcelona) en Sam Kerr (Chelsea) behoorden eveneens tot de laatste drie genomineerden. De eerdere winnaars van FIFA's Best bij de vrouwen waren Carli Lloyd (2016), Lieke Martens (2017), Marta (2018), Megan Rapinoe (2019) en Lucy Bronze (2020). De Gouden Bal van het magazine France Football werd in november eveneens toegekend aan Putellas.

Het jaarlijkse FIFA-gala The Best werd vanwege de coronacrisis opnieuw online gehouden. De ceremonie in het Home of FIFA in Zürich werd wereldwijd live uitgezonden.