FIFA krijgt nog eens 92 miljoen terug uit corruptiezaken

NEW YORK (ANP) - De mondiale voetbalfederatie FIFA en enkele bonden die daaronder vallen krijgen nog eens 92 miljoen dollar terug als compensatie voor gemiste inkomsten vanwege diverse corruptiezaken. De Amerikaanse justitie doet al jaren onderzoek naar corruptie in de voetbalwereld en liet in 2015 bij het FIFA-congres in Zürich diverse bestuurders oppakken. Het geld waarmee ze zich hadden verrijkt via gesjoemel met de verkoop van media- en marketingrechten voor grote toernooien, wordt door de Amerikanen verdeeld onder de 'slachtoffers'.

In augustus vorig jaar kreeg de FIFA al 201 miljoen dollar terug. Nu volgt een bedrag van 92 miljoen, omgerekend 88 miljoen euro. Dat geld gaat naar de FIFA, de Zuid-Amerikaanse bond Conmebol en de Concacaf, de bond voor landen uit Noord- en Midden-Amerika en het Caribisch gebied. Ook enkele nationale voetbalbonden ontvangen een deel van dat bedrag.

De grootschalige corruptiezaak kwam zeven jaar geleden naar buiten rond de voorzittersverkiezing bij de FIFA. Diverse bobo's werden in hun hotel in Zürich opgepakt. De affaire leidde uiteindelijk tot het vertrek van de toenmalige FIFA-voorzitter Sepp Blatter.

De Amerikaanse justitie heeft sindsdien al ruim vijftig mensen uit meer dan twintig landen aangeklaagd in de zaak. Van de betrokken voetbalbobo's bekende een groot deel schuld.