FIFA start onderzoek naar Servië na verhit duel met Zwitserland

DOHA (ANP) - De FIFA is een tuchtprocedure tegen Servië begonnen. De wereldvoetbalbond onderzoekt vermeend wangedrag en discriminatie van spelers en officials van het land tijdens de 3-2-nederlaag tegen Zwitserland in de groepsfase van het WK voetbal.

De gemoederen liepen af en toe hoog op tijdens de laatste groepswedstrijd. De reservebank van Servië liet zich niet onbetuigd tijdens een situatie waarbij de Zwitserse aanvoerder Granit Xhaka een provocerend gebaar maakte.

Xhaka trok na afloop van de wedstrijd tevens het shirt aan van reservespeler Ardon Jashari, die zelf niet in actie was gekomen. De naam Jashari is ook de naam van een onafhankelijkheidsstrijder die wordt beschouwd als medeoprichter van het Kosovaarse bevrijdingsleger UÇK. Kosovo riep in 2008 een eenzijdige onafhankelijkheid uit van Servië. Xhaka zelf heeft Kosovaarse roots.

Er is vooralsnog geen onderzoek aangekondigd tegen de speler van Arsenal, die later ontkende dat zijn actie een politieke achtergrond had.

Door het resultaat plaatste Zwitserland zich voor de knock-outfase, terwijl Servië werd uitgeschakeld. De Zwitsers spelen dinsdag om 20.00 uur hun wedstrijd in de achtste finale tegen Portugal.