FIFA steunt Wiegman in pleidooi uitbreiding olympische selecties

ENSCHEDE (ANP) - Bondscoach Sarina Wiegman van de Nederlandse voetbalsters heeft steun gekregen van de mondiale voetbalfederatie FIFA in haar pleidooi om de selecties voor de Olympische Spelen uit te breiden naar 22 speelsters. Het Internationaal Olympisch Comité (IOC) moet daar nu toestemming voor geven. Wiegman hoopt dat het IOC dit op zeer korte termijn doet, want woensdag maakt ze haar selectie voor het olympische voetbaltoernooi bekend.

"Wij hebben ons best gedaan, maar het is niet aan ons", zegt Wiegman, die er voorlopig van uitgaat dat ze een selectie moet samenstellen van achttien speelsters plus vier reserves. De bondscoach hoopt dat die vier reserves, die alleen mee zouden mogen naar Japan om te trainen en in principe niet om wedstrijden te spelen, onderdeel van haar selectie mogen worden.

"Want er gebeurt nog weleens wat om ons heen", zo doelt Wiegman op de situatie met het coronavirus. "We hebben de FIFA inmiddels achter ons staan. Het IOC moet nu antwoord geven op ons verzoek. Ik hoop natuurlijk dat er dinsdagavond duidelijkheid is, maar wij hebben daar geen controle over. Op dit moment is de situatie dat een selectie uit achttien speelsters plus vier reserves moet bestaan. We willen duidelijk zijn naar de speelsters over hun rollen binnen het team. Dus als woensdag de situatie nog steeds zo is, dan maken we bekend wie de achttien speelsters in de selectie zijn en wie de vier reserves. Daarnaast blijven een paar speelsters stand-by."

Op initiatief van de Zweedse bond lobbyt de KNVB samen met onder meer de Amerikaanse en de Canadese bond voor uitbreiding van de olympische selecties. Na de oefeninterland van dinsdagavond in Enschede tegen Noorwegen maakt Wiegman bekend wie mee mogen naar Japan. "We zijn woensdagochtend nog bij elkaar, die tijd gebruiken we om gesprekken te voeren en de selectie bekend te maken bij de speelsters."