FIFA vecht vrijspraak in misbruikzaak Haïtiaans voetbal aan

ZÜRICH (ANP) - De wereldvoetbalbond FIFA gaat in beroep tegen een uitspraak van sporttribunaal CAS in een zaak rond de voormalige voetbalbaas van Haïti, die zich schuldig zou hebben gemaakt aan seksueel misbruik. De ethische commissie van de FIFA legde Yves Jean-Bart eind 2020 een levenslange schorsing op. Het CAS kwam echter tot een ander oordeel en vernietigde het vonnis van de mondiale voetbalbond.

De FIFA stapt nu naar het Zwitserse hooggerechtshof, met het verzoek om het CAS op te dragen opnieuw naar de zaak te kijken. Volgens de voetbalbond bevat de 66 pagina's tellende uitspraak van het in Lausanne gevestigde sporttribunaal "zeer ernstige procedurele en inhoudelijke tekortkomingen" en heeft het CAS verzuimd om bewijsmateriaal te bestuderen. "De FIFA blijft zich inzetten voor de bescherming van slachtoffers van seksueel misbruik en wangedrag in het voetbal. We blijven een zerotolerancebeleid hanteren voor dergelijke handelingen."

Volgens de FIFA heeft Jean-Bart als voorzitter van de Haïtiaanse voetbalbond zijn positie misbruikt. Hij zou tussen 2014 en 2019 op het nationale trainingscomplex vrouwelijke speelsters, onder wie minderjarigen, seksueel lastig gevallen en misbruikt hebben. Zelf ontkent hij. De Britse krant The Guardian onthulde de zaak in 2020.