FIFA vraagt in campagne aandacht voor psychische problemen

ZÜRICH (ANP) - Wereldvoetbalbond FIFA vraagt in een nieuwe campagne aandacht voor psychische aandoeningen en moedigt de mensen die daaronder lijden aan om hulp te zoeken. "Als ze het gesprek willen aangaan, kan dat wellicht levens redden", liet preses Gianni Infantino weten.

Teresa Enke, de weduwe van de voormalige Duitse international Robert Enke, is betrokken bij het project. Infantino bedankte haar tijdens de presentatie uitvoerig voor haar medewerking. Robert Enke pleegde in 2009 zelfmoord vanwege depressies. De naar hem genoemde stichting financiert onder meer het onderzoek naar mentale problemen en de behandeling daarvan.

Ook actieve voetballers en oud-spelers ondersteunen de campagne, getiteld #ReachOut. Één van de ambassadeurs is de Braziliaanse oud-international Cafu. De Wereldgezondheidsorganisatie WHO is eveneens betrokken bij het initiatief. WHO-topman Tedros Adhanom Ghebreyesus juicht de FIFA-actie toe en roept op om juist tijdens de coronapandemie nog meer aandacht te besteden aan de geestelijke gezondheid.

Mentale problemen bij sporters worden dit jaar meer dan eens door atleten zelf in het openbaar aan de orde gesteld. Tennisster Naomi Osaka maakte tijdens Roland Garros bekend dat ze last had van perioden van depressies. Turnster Simone Biles onthulde haar psychische problemen tijdens de Olympische Spelen in Tokio. Ook wielrenner Tom Dumoulin sprak over zijn mentale terugval.