Film over Deventer moordzaak evenaart record elf Kalf-nominaties

De Veroordeling, de film over de geruchtmakende Deventer moordzaak, heeft dit jaar de meeste nominaties in de wacht gesleept voor de Gouden Kalveren. De thriller met in de belangrijkste rollen Fedja van Huêt en Yorick van Wageningen maakt kans op elf beeldjes in negen categorieën. Hiermee wordt het record van elf nominaties dat Bankier van het verzet in 2018 vestigde geëvenaard.

De Veroordeling maakt onder meer kans in de categorieën beste film, scenario en regie (Sander Burger) en camerawerk. Van Huêt is genomineerd als hoofdrolspeler in de vernieuwde categorie beste acteerpresentatie. Sinds dit jaar reikt de Academy van de Kalveren geen aparte prijzen meer uit voor beste acteur en beste actrice. Van Huêt neemt het op tegen Martijn Lakemeier (De Oost), Elise Schaap (Mijn vader is een vliegtuig), Elsie de Brauw (Drijfzand) en Romana Vrede (I dont wanna dance).

In de categorie beste bijrol vestigt De Veroordeling ook een record. Het kwam nog niet eerder voor dat drie acteurs uit één Nederlandse film voor dezelfde acteerprijs werden genomineerd. Yorick van Wageningen is genomineerd voor zijn rol als ‘klusjesman’ Michael de Jong, Lies Visschedijk is in de race voor de rol van zijn vriendin Meike en acteur Mark Kraan maakt kans op een beeldje voor zijn vertolking van de ‘boekhouder’ Ernest Louwes. Andere kanshebbers in deze categorie zijn Jim Deddes voor zijn rol in De Oost en Wine Dierickx voor Kom hier dat ik u kus.

Slag om de Schelde

Het oorlogsepos De Slag om de Schelde, die vertelt over de vergeten slag die eind 1944 in Zeeland plaatsvond, kreeg acht nominaties. De film van regisseur Matthijs van Heijningen en producent Alain de Levita maakt kans op beeldjes voor onder meer beste film, regie, scenario (Paula van der Oest), camera en sound design. In de acteercategorieën ontbreekt De Slag om de Schelde helemaal.

Bij de Kalveren voor beste series zijn NPO-serie Commando’s en RTL-hit Mocro Maffia de grote favorieten. Mocro Maffia maakt kans op de beeldjes voor beste serie en beste hoofdrolspeler (Robert de Hoog), Commando’s is ook in de race voor die twee categorieën (Werner Kolf als beste acteur) en in de categorie beste bijrol. Roeland Fernhout moet het opnemen tegen Michel Sluysmans (The Spectacular) en Saskia Temmink (BuZa).

De uitreiking van de Gouden Kalveren is op 1 oktober, op de slotavond van het Nederlands Film Festival. De uitreiking is online te volgen.