Film Retrospekt van Esther Rots naar Berlijn

BERLIJN - Retrospekt, de nieuwe film van de Nederlandse regisseur Esther Rots, is geselecteerd voor het prestigieuze festival van Berlijn. De film beleefde de wereldpremière vorige jaar op het festival van Toronto en kreeg daar lovende recensies.

Het is naast een jeugdfilm de enige Nederlandse productie die dit jaar de selectie heeft gehaald, maakten producenten Rots Filmwerk en Column Film vrijdag bekend.

De regisseur duikt met Retrospekt in de fragmentarische geest van Mette, een jonge moeder die haar leven flink overhoop haalt als ze een vriendin wil beschermen tegen huiselijk geweld. Volgens haar man brengt ze haar werk als welzijnswerker naar huis en naar haar kinderen, wat tot confrontaties leidt. En niet alleen met hem.

Gouden Kalveren

Het is niet de eerste maal dat een film van Rots in Berlijn te zien is. Eerder werd ook haar speelfilmdebuut Kan door huid heen voor hetzelfde Forum-programma geselecteerd.

De eerste twee korte films van Esther Rots werden geselecteerd voor de competitie van het festival van Cannes. Haar derde korte film Dialoogoefening won in 2005 op het Nederlands Film Festival de NPS-Prijs en het Gouden Kalf voor de Beste Korte Film. Kan door huid heen (2009) werd op diverse internationale filmfestivals onderscheiden en won drie Gouden Kalveren.