Film van Noorse maker trapt juni-editie IFFR af

Het tweede deel van de vijftigste editie van het International Film Festival Rotterdam (IFFR), dat van 2 tot en met 6 juni plaatsvindt, wordt geopend met de film The World to Come van de Noorse filmmaker en actrice Mona Fastvold. Dat werd dinsdag bekendgemaakt tijdens een onlinepersconferentie.

Tijdens de openingsavond gaat de film vanwege corona online in première, daarna zijn er zowel virtuele als fysiek vertoningen in enkele bioscopen in Rotterdam. Het festival zal worden afgesloten met Poupelle of Chimney Town, een Japanse animatiefilm van filmmaker Hirota Yusuke. Ook die film zal online en fysiek te bekijken zijn.

Met een speciaal jubileumprogramma wordt tijdens de juni-editie de lange en rijke geschiedenis van het IFFR belicht. Zo worden er vier iconische titels opnieuw getoond, waaronder Sweetie (IFFR 1990) en Night on Earth (IFFR 1992). Daarnaast zijn er zogenoemde Big Talks met regisseurs en kunnen bezoekers uit een aanbod van 128 nieuwe films kiezen.

In januari vond het eerste deel van het IFFR, het grootste filmevenement van Nederland, plaats. Dat speelde zich vanwege de coronacrisis nog volledig online af. Films waren online te zien en persconferenties, talkshows en workshops konden via livestreams gevolgd worden. Vijf Nederlandse films beleefden in januari hun wereldpremière. De Tiger Award die toen werd uitgereikt, ging naar de Zuid-Indiase film Pebbles. De publieksprijs was voor Quo vadis, Aida? van de Bosnische filmmaker Jasmila Žbanić. In die film, over de val van Srebrenica, is een aantal Nederlandse acteurs te zien, onder wie Raymond Thiry, Juda Goslinga en Reinout Bussemaker.