Filmcarrière Freek gepaard met ‘toevalligheid, ruzie en ongemak’

Voor het eerst in meer dan dertig jaar is Freek de Jonge weer te zien op het witte doek. Niet omdat de cabaretier, die de hoofdrol speelt in De vogelwachter, daar bewust koos. Het kwam er gewoon niet van.

"Mijn filmcarrière hangt van rare toevalligheden, ruzies en ongemak aan elkaar", vertelt Freek aan het ANP. In 1971 speelde de cabaretier zijn eerste filmrol in Mira. "Dat kleine rolletje was het startpunt voor een soort van ‘movieleven’, maar dat duurde niet zo lang."

Na films De illusionist (1983) en De kKKomediant (1986) waren er genoeg plannen voor andere projecten, maar die kwamen er door ruzies met makers en persoonlijke omstandigheden niet.

Geweldige rol

Ook een reis naar Hollywood in 1985 verliep anders dan verwacht. "Door de Israëlische Golan-broers, de producenten die ook eigenaar van Tuschinski zijn geweest, werd ik naar Hollywood gehaald omdat ze een film met me wilden maken. Maar toen werd premier Yitzhak Rabin vermoord in Tel Aviv en wilden ze graag terug naar huis en liep dat uiteindelijk op niets uit. Zo zijn er nog wel meer voorbeelden."

Toen kwam tientallen jaren later De vogelwachter, van regisseur Threes Anna, op zijn pad. In de film, die op 5 november verschijnt, speelt Freek een vogelwachter die zielsgelukkig op een onbewoond Brits vogelreservaat migrerende vogels in de gaten houdt. Op een aangespoelde zeilster na is hij de enige die in de film te zien is. "Het was een geweldige rol natuurlijk, bijna permanent in beeld. Wie wil dat nou niet op mijn leeftijd? Wat een eer", zegt Freek lachend.

Denkerig

Het kluizenaarsbestaan van de vogelwachter was niet iets waar de 76-jarige cabaretier zich direct mee kon identificeren. "Naar mijn mening kan een mens alleen bestaan en leven bij de gratie van anderen. Helemaal alleen zijn is niks voor mij. Daar ben ik veel te denkerig en beweerderig voor."

Hoewel Freek moest wennen om naar zichzelf te kijken op het witte doek, is hij zeer tevreden over het eindresultaat. "Ik heb in mijn leven veel bijzondere dingen mogen maken en hier heb ik met veel plezier aan meegewerkt. Het is heel mooi geworden, zo omzeil ik het woord trots."

Of de cabaretier in de toekomst vaker een filmrol aanneemt, is afhankelijk van het aanbod. "Ik moet de producenten en regisseurs wel waarschuwen dat ik ouder begin te worden. Het aanbod wordt daarmee een stuk specifieker. Opa-rollen zijn er ook maar beperkt. Maar ik ben heel blij dat ik in ieder geval in De vogelwachter nog een stukje vitaliteit heb kunnen laten zien."