Filmmakers voeren campagne voor behoud radioshow BBC

Een flinke groep filmmakers heeft dit weekend in een open brief de BBC opgeroepen om niet te stoppen met het radioprogramma The Film Programme. Eerder deze maand werd bekend dat de stekker uit de show gaat.

Ruim honderd mensen uit de filmwereld ondertekenden een brief die in The Observer verscheen, onder wie onder meer Martin Scorsese, Christopher Nolan, Steve McQueen, Ken Loach, Rosamund Pike, David Oyelowo, Liam Neeson en Benedict Cumberbatch. In de brief wordt het programma, dat al ruim zeventien jaar wordt uitgezonden, omschreven als "een uitstekende mix van hedendaagse film en de geschiedenis van de cinema, en een actieve voorvechter van onafhankelijke film."

De BBC heeft in een reactie laten weten dat de omroep werkt aan een nieuw filmprogramma voor kanaal Radio 4. "Door het veranderende karakter van de distributie en beschikbaarheid van films, waaronder streamingservices, zijn er nieuwe vormen waarin we onze luisteraars kunnen informeren over het beste dat de filmwereld te bieden heeft", aldus de BBC. "De nieuwe show zal duiken in het huidige en het historische aanbod, en met uitleg en analyses verder ingaan op de relatie tussen het heden en het verleden."