‘Filmmuziek is mooie opstap naar ontdekken klassiek’

Filmsoundtracks kunnen een mooie opstap zijn naar een diepere ontdekking van klassieke muziek. Dat zegt NPO Radio 4-dj Carine Lacor die vrijdag samen met collega’s Jet Berkhout en Sander Zwiep de Filmmuziek Top 50 presenteert.

"Mensen kennen veel meer klassiek dan ze denken. Denk maar aan de beroemde stotterscène in The King’s Speech waarin muziek van Beethoven wordt gebruikt", zegt Lacor. Maar films zijn ook een mooie, aansprekende manier om klassiek te leren kennen. "Als je bij het horen van Die Walkürenritt uit Apocalypse Now van Richard Wagner denkt: ‘ik vind dit wel mooi’, dan kan je daar eens verder kijken. Misschien is dat dan een componist waar je meer van wilt horen."

In de Filmmuziek Top 50 staat Ennio Morricone met zijn muziek voor Once Upon a Time in the West op de eerste plaats. Een terechte nummer 1, vindt Lacor. "Je komt meteen in een speciale sfeer, zeker door die mondharmonica. Dat stuk is natuurlijk totaal iconisch en is ook los van de film groot geworden. Filmmuziek is natuurlijk in eerste instantie om bij een film te horen maar sommige stukken stijgen daar bovenuit."

Meester

Het verhaal achter Once Upon a Time in the West maakt het nog specialer, zegt Lacor. "Meestal wordt de film éérst opgenomen, en daarna pas de bijbehorende muziek. Dat was hier andersom waardoor de muziek op de set kon worden gespeeld en de acteurs daarop acteerden."

Morricone, die vorige zomer op 91-jarige leeftijd overleed, was bovendien een meester in het scheppen van sfeer met zijn muziek. "Hij durfde er alles bij te pakken en liet zich niet door een muzikale stijl vangen. Dat maakt het heel episch."

De complete lijst, die volledig is samengesteld door de luisteraars, wordt vrijdag van 12.00 tot 18.00 uur uitgezonden op NPO Radio 4.