Finaleplaatsen voor Geurts en Visser bij WK turnen

KITAKYUSHU (ANP) - Turnsters Elze Geurts en Naomi Visser hebben zich bij de WK turnen in Japan geplaatst voor de finale. Debutante Geurts plaatste zich met een score van 14,350 punten als tweede voor de finale op het onderdeel sprong, waarin de top acht zaterdag in actie komt.

Geurts hoefde alleen olympisch sprongkampioene Rebeca Andrade uit Brazilië voor zich te dulden. Andrade kwam tot 14,800 punten en plaatste zich daarmee als eerste voor de eindstrijd. De Braziliaanse plaatste zich ook als eerste voor de finale aan brug (15,100).

Het is voor het eerst sinds 2013 dat er weer een Nederlandse turnster in actie komt tijdens de WK-sprongfinale. In 2013 plaatste Chantysha Netteb zich als laatste Nederlandse voor de finale op sprong bij de WK in Antwerpen.

Meerkampfinale

Naomi Visser plaatste zich na een gedegen meerkamp met een totaal van 52,266 punten als elfde voor de meerkampfinale van donderdag. Voor Visser is het haar derde meerkampfinale bij een WK. Eerder turnde ze die finale al in 2018 en 2019.

Angelina Melnikova uit Rusland plaatste zich met 57,065 punten als eerste voor de finale waarin de beste 24 turnsters (met een maximum van twee per land) in actie komen. Melnikova won afgelopen zomer nog het brons in de meerkamp bij de Olympische Spelen in Tokio.

Mannen woensdag in actie

De Japanse Murakami Mai plaatste zich met 14,166 punten als eerste voor de vloerfinale bij de WK, Luo Rui uit China stroomt als eerste door naar de finale op balk (14,566).

Vera van Pol kwam na twee vallen aan brug tekort voor een plek in de finale over de meerkamp. Van Pol, die deze zomer nog actief was bij de Olympische Spelen, eindigde met 48,415 punten op de 28e plaats. Sanna Veerman kende bij haar WK-debuut vallen op brug (12,433) en balk (11,566) en kwam daarmee niet in de buurt van finaleplaatsen.

Woensdagochtend komen de Nederlandse mannen in actie bij de WK.