Finkers kwam op idee van oudejaarsconference door echtgenote

Cabaretier Herman Finkers is in 2015 niet gevraagd om de landelijke oudejaarsconference te doen, maar hij heeft zichzelf aangeboden. Dat bekende de Twentse komiek woensdag in een interview op Betty Asfalt TV, het feelgoodkanaal van Paul Haenen.

Finkers verzorgde vijf jaar geleden voor de eerste maal de eindejaarsshow op televisie. Het was voor het eerst in acht jaar dat de nu 65-jarige komiek op het podium stond. Omdat hij lijdt aan chronische lymfatische leukemie, treedt Finkers niet veel meer op. De voorstelling kreeg lovende kritieken en trok miljoenen kijkers.

"Mijn vrouw Hettie kwam op het idee. Ik voelde er wel wat voor en heb de VARA gemaild: is het een leuk plan dat ik de oudejaars een keer doe? Ze waren er heel blij mee." De omroep staat ook open voor een tweede keer, voegt de cabaretier daar aan toe. Of hij daar zelf ook voor openstaat, zei hij niet.

Bioscoophit

De komiek had dit jaar wél een grote bioscoophit met de komedie De Beentjes van St. Hildegard. Ook is hij genomineerd voor de NS Publieksprijs voor zijn bundel De cursus Omgaan met teleurstellingen gaat wederom niet door uit 2015. Finkers vindt het eervol, maar snapt de nominatie niet goed. "Ik vind dat mensen als Geert Mak of Roxane van Iperen de prijs veel meer verdienen dan ikzelf, zij schrijven echt literatuur. Al heb ik natuurlijk wel het meest duurzame boek van de nominaties; ik heb sommige teksten al sinds 1979 meerdere malen gerecycled."

Finkers voltooide dit jaar onder meer een nieuwe cd en werkte mee aan een onlinecursus koorzang. Nu heeft hij zich vooral ten doel gesteld om de kelder een keer op te ruimen - ook dit was een initiatief van zijn vrouw. "Maar dat wordt een hele klus. Ik denk dat de coronacrisis eerder voorbij is dan dat we hiermee klaar gaan zijn."