Finland overweegt opheffing wapenembargo tegen Turkije

ANKARA (ANP/RTR) - Finland overweegt per geval te overwegen wapenexportvergunningen aan Turkije te verlenen, zei de Finse minister Antti Kaikkonen van Defensie tijdens een bezoek aan de Turkse hoofdstad Ankara donderdag. Zo hopen de Finnen Turkije te bewegen hun onlangs aangevraagde NAVO-lidmaatschap goed te keuren.

Finland en Zweden hebben beide in mei verzocht lid te worden van de militaire alliantie, in reactie op de Russische invasie van Oekraïne. Hun aanvragen vereisen de goedkeuring van alle 30 NAVO-lidstaten. Turkije, dat al lang lid is van de NAVO, heeft als enige lidstaat bedenkingen tegen hun lidmaatschap. Zo beschuldigt Ankara de Noordse landen ervan Koerdische militanten te huisvesten.

Finland moet een wapenembargo tegen Ankara opheffen als voorwaarde om steun van Turkije te krijgen voor zijn NAVO-aanvraag, zei de Turkse minister Mevlut Cavusoglu van Buitenlandse Zaken. In 2019 bevroor Finland nieuwe exportvergunningen naar Turkije nadat Ankara een militair offensief was begonnen in Koerdische gebieden in Noord-Syrië.