Fintechbedrijf Adyen koploper in groene AEX

AMSTERDAM (ANP) - De Amsterdamse AEX-index won donderdag licht terrein onder aanvoering van fintechbedrijf Adyen. Beleggers trokken zich op aan de nieuwe recordstand van de Amerikaanse techgraadmeter Nasdaq. Daarnaast werd uitgekeken naar het rentebesluit van de Bank of England. De Britse centrale bank zal waarschijnlijk het monetaire beleid ongewijzigd laten, maar beleggers zijn vooral benieuwd naar wat de beleidsmakers zullen zeggen over de inflatie, die ook in het Verenigd Koninkrijk snel oploopt.

De AEX-index op Beursplein 5 noteerde in de ochtendhandel 0,4 procent in de plus op 728,20 punten. De MidKap daalde 0,1 procent tot 1037,32 punten. De graadmeters in Frankfurt en Londen wonnen tot 0,2 procent. Parijs klom 0,4 procent.

Adyen steeg bijna 2 procent. Het aandeel profiteerde van overnamenieuws in de sector. De Amerikaanse creditcardmaatschappij Visa liet weten de Zweedse fintech start-up Tink te kopen voor 1,8 miljard euro. Olie- en gasconcern Shell behoorde tot grootste verliezers in de AEX met een min van 0,5 procent. Chemicaliëndistributeur IMCD (min 0,1 procent) noteerde ex dividend.

ABN AMRO

In de MidKap was ABN AMRO de sterkste stijger met een plus van 1,4 procent. De bank trekt zich terug uit de kredietverlening aan de olie- en gassector in de Verenigde Staten en verkoopt zijn portefeuille energieleningen aan investeerders Oaktree Capital Management en Sixth Street Partners. De deal zadelt ABN AMRO op met een verlies van 120 miljoen euro omdat de leningen worden verkocht voor een bedrag dat onder de boekwaarde ligt. Luchtvaartcombinatie Air France-KLM was de grootste daler met een verlies van 2,1 procent.

Heijmans won 0,9 procent bij de kleinere bedrijven. De bouwer gaat samen met woningbouworganisatie Wonam en woningbouwcorporatie Mitros 250 appartementen bouwen in de Utrechtse wijk Leidsche Rijn. De projectwaarde voor Heijmans bedraagt zo'n 45 miljoen euro.

Siemens

Siemens daalde 1 procent in Frankfurt. Het Duitse technologieconcern liet tijdens een beleggersdag weten een jaarlijkse omzetgroei van 5 tot 7 procent na te streven. Ook kondigde het bedrijf een nieuw aandeleninkoopprogramma van maximaal 3 miljard euro aan. Voor dit jaar rekent Siemens op een nettowinst van 5,7 tot 6,2 miljard euro. In Zürich steeg Credit Suisse dik 2 procent dankzij een adviesverhoging door Berenberg.

De euro was 1,1934 dollar waard, tegen 1,1935 dollar een dag eerder. De prijs van een vat Amerikaanse olie klom 0,5 procent tot 73,42 dollar. Brentolie kostte 0,4 procent meer op 75,50 dollar per vat.