Fintechbedrijf Adyen verliest op Damrak na halfjaarresultaten

AMSTERDAM (ANP) - Adyen is donderdag onderaan geëindigd bij de hoofdfondsen op de aandelenmarkt in Amsterdam. De betalingsverwerker meldde het afgelopen halfjaar een hogere omzet te hebben geboekt, maar de winstmarges bij het bedrijf vielen beleggers tegen.

Het fintechbedrijf eindigde 3,7 procent lager, waarmee een flink deel van de eerdere koersverliezen op de dag werd goedgemaakt. De winstgevendheid van Adyen verminderde door hogere uitgaven aan reizen en evenementen. Daarnaast moest het bedrijf veel nieuw personeel aannemen.

De chipbedrijven vielen juist in de smaak in de AEX. Toeleveranciers voor de halfgeleiderindustrie Besi en ASMI stonden bovenaan met winsten tot bijna 6 procent. Ook chipmachinemaker ASML was gewild en eindigde 2,5 procent hoger.

BAM

De AEX sloot 0,4 procent hoger op 725,86 punten. De MidKap won ook 0,4 procent, tot 970,06 punten. In Frankfurt, Londen en Parijs stegen de belangrijkste graadmeters tot 0,5 procent.

Bij de kleinere bedrijven vielen de resultaten van BAM in de smaak. De bouwonderneming, die op de beurs ruim een tiende meer waard werd, zag de omzet in de eerste zes maanden van het jaar dalen door het afstoten van bedrijfsonderdelen. Tegelijkertijd nam het nettoresultaat sterk toe. Topman Ruud Joosten sprak van solide prestaties van de bouwer in Nederland, het Verenigd Koninkrijk en Ierland. Het niveau van de orderontvangst blijft volgens hem ook bevredigend.

Philips

Philips bleef onder druk staan en verloor 2,7 procent. Het zorgtechnologieconcern was een dag eerder al 3,7 procent gedaald nadat was gebleken dat het aantal meldingen van incidenten met apneu-apparaten van Philips flink is toegenomen bij de Amerikaanse medische toezichthouder FDA.

In de MidKap was luchtvaartcombinatie Air France-KLM koploper met een plus van 3,5 procent. Boskalis won 0,2 procent. De baggeraar zag de omzet en winst in de eerste jaarhelft flink toenemen. Boskalis verklaarde later deze maand meer te kunnen zeggen over het overnamebod van investeerder HAL.

De euro was 1,0117 dollar waard, tegen 1,0164 dollar een dag eerder. Een vat Amerikaanse olie steeg 2,1 procent in prijs tot 89,91 dollar. Brentolie werd 2,3 procent duurder op 95,82 dollar per vat.