Floor Jansen deelt andere kant met soloalbum: muzikale verbreding

Floor Jansen is verheugd om te zien en horen hoe mensen gaan reageren op haar soloalbum Paragon, dat vrijdag verschijnt. De 42-jarige Jansen, die wereldwijd beroemd is als Nightwish-frontvrouw, biedt haar trouwe fanbase met de plaat "muzikale verbreding". "Mijn fans horen me op een andere manier en leren mij ook op een andere manier kennen", zegt de zangeres in gesprek met het ANP.

Het spannendste deel van het maakproces van Paragon was voor Jansen het besluiten dat het klaar is. "Nu is het goed, nu is het album klaar, nu is het artwork goed. Dat vind ik eigenlijk altijd de spannendste stap", zegt de zangeres.

Voor Jansen was het in het begin een zoektocht, naar welke muziek zij wilde maken. "Toen ik had bedacht dat ik solo wilde, moest ik daarover gaan nadenken. Wat wilde ik? Metal? Nee. Daar begon het mee." Vanuit daar is de zangeres gaan schaven. "Ik wist vooral wat ik niet wilde, maar wat wilde ik dan wel?" Veel materiaal is in de prullenbak verdwenen en Jansen is met andere mensen gaan werken. Toen zij het nummer Storm schreef, merkte Jansen op de juiste weg te zijn. "Toen dacht ik: Ja!", zegt ze. "Dat bracht een proces op gang waarbinnen de andere songs geschreven werden."

Anders maar toch hetzelfde

Een soloalbum uitbrengen is volgens Jansen anders dan, maar toch ook weer hetzelfde als, het maken van een plaat met haar band, de Finse metalformatie Nightwish. "Solo betekent dat het mijn naam heeft, maar je doet het toch met een team. Het is niet alleen Floor die dit in haar eentje heeft geschreven. Ik heb een fantastisch team en in die zin ben ik dus niet alleen", aldus Jansen. "Maar de dynamiek in een band is heel ander proces. Je doet hetzelfde, maar dan anders."

Wel kan Jansen, die na haar deelname aan Beste Zangers in 2019 is gaan ontdekken of ze ook solo voet aan de grond kan krijgen in de muziekwereld, met haar muziek een andere kant van zichzelf laten zien. "Nightwish is mystiek en terughoudend. Alles hangt heel erg op de muziek en beleving", legt ze uit. "Bij mij is er wat meer dialoog en wat meer van mezelf. Niet zozeer omdat ik het idee heb dat dat moet, maar omdat ik me daar prettig bij voel."

In het voorjaar van dit jaar gaat Jansen met haar nieuwe muziek op tournee. Dat doet zij in april in Nederland en in mei in Duitsland. In Nederland staat Jansen onder meer in Royal Park, Caprera en AFAS Live. "In juni spelen we met Nightwish nog overal. Ieder weekend weer in verschillende landen", zegt Jansen. En wanneer de zangeres de tijd en energie heeft om aan nieuw solorepertoire te werken, wil ze dat weer oppakken. "Het is me goed bevallen", besluit ze.