FNV: voorjaarsplannen eerste stap naar gelijke lastenverdeling

DEN HAAG (ANP) - De plannen van het kabinet om winsten en vermogens wat zwaarder te belasten is een "logische eerste stap" om tot een eerlijkere verdeling van de welvaart en de lasten te komen. Dat zegt vakbond FNV in een reactie op de voorjaarsnota. FNV-voorzitter Tuur Elzinga spreekt van kruimels die worden uitgedeeld. "Zeker met de hoge inflatie en sterk stijgende uitgaven zoals de energierekeningen en de dagelijkse boodschappen, betekenen de huidige plannen alsnog achteruitgang voor vele Nederlanders", zegt hij.

De FNV-voorman noemt het "te gek voor woorden" dat Nederland steeds rijker wordt, maar veel mensen juist armer. "Het geld hoopt zich op bij grote bedrijven en een kleine groep veelverdieners, terwijl de mensen die met werken hun geld moeten verdienen nog steeds het zwaarst worden belast", stelt hij.

Elzinga erkent wel dat "het leed" bij een grote groep mensen minder wordt nu het wettelijk minimumloon eerder omhoog gaat. Verder noemt hij het positief dat de koppeling tussen het minimumloon met de AOW blijft. Maar het is wat hem betreft dus nog lang niet voldoende.