Forse toename opgesloten migrantenkinderen aan zuidgrens VS

WASHINGTON (ANP) - De Amerikaanse autoriteiten houden duizenden minderjarige migranten vast in detentiecentra aan de grens met Mexico. Het aantal kinderen dat daar is ondergebracht verdrievoudigde in de afgelopen weken naar ruim 3250, schrijft The New York Times. De krant baseert zich op documenten van de migratiedienst.

Veel van de jonge migranten zitten langer vast in de centra dan het wettelijk maximum van drie dagen. Ze moeten eigenlijk worden overgeplaatst naar opvangcentra van de overheid, maar vanwege de pandemie konden daar tot vorige week minder kinderen terecht dan gebruikelijk.

De overheid verwacht nog meer minderjarige migranten aan de grens. Daarom kregen opvangcentra vrijdag opdracht om toch weer het gebruikelijke aantal kinderen op te vangen. Ook is weer een omstreden tentenkamp in Carrizo Springs (Texas) heropend, tot chagrijn van sommige Democraten.

De autoriteiten overwegen nu ook om leegstaande schoolgebouwen, militairen bases en andere locaties te gebruiken om kinderen op te vangen. Ook wil de regering het weer mogelijk maken om kinderen in Zuid-Amerika vanuit hun thuisland asiel te laten aanvragen. Dan hoeven ze geen lange voettocht naar de Amerikaanse grens te ondernemen.

De situatie aan de grens dreigt ook om andere redenen uit te groeien tot een hoofdpijndossier voor de nieuwe president Joe Biden. Grensbewakers troffen daar in januari 78.000 keer een migrant aan: meer dan een verdubbeling ten opzichte van een jaar eerder en het hoogste aantal in tien jaar.