FOX Sports vanaf januari verder als ESPN

AMSTERDAM (ANP) - FOX Sports gaat vanaf 1 januari verder als ESPN. De naamsverandering is een gevolg van de overname van het meerderheidsaandeel in Eredivisie Media & Marketing (EMM) door The Walt Disney Company in 2019.

De vormgeving van de tv-zenders, onlinekanalen en apps komt er vanaf het nieuwe jaar anders uit te zien. Inhoudelijk verandert er vooralsnog weinig. Alle competities en programma's die nu bij FOX Sports te zien zijn, zijn dat straks ook bij ESPN. De huidige presentatoren, analisten, verslaggevers en commentatoren gaan allemaal mee naar ESPN. FOX Sports heeft qua voetbal nu de uitzendrechten van de Eredivisie, Keuken Kampioen Divisie, Europa League, KNVB-beker, Eredivisie voor vrouwen, de Tweede Divisie en de Amerikaanse competitie. Ook zijn veel andere Amerikaanse sporten te zien bij FOX.

"ESPN staat wereldwijd al ruim 40 jaar bekend om de hoge kwaliteitstandaard van live-sportverslaggeving, op alle beschikbare platforms", zegt Marco de Ruiter, die samen met Frank Rutten de directie vormt van EMM. "Bovenal is ESPN befaamd om zijn ‘storytelling’, zowel in liveregistraties als in originele programmering. Met een indrukwekkende collectie van prijswinnende sportfilms en documentaires als resultaat." ESPN maakte onder meer de films/documentaires ‘The Last Dance’ (Michael Jordan & The Chicago Bulls), ‘Lance’ (Lance Armstrong) ‘Be Water (Bruce Lee) en ‘The Life and Trials of Oscar Pistorius’.

Nieuwe mijlpaal

Eredivisie Media & Marketing begon in 2008 met Eredivisie Live. In 2013 volgde de transformatie naar FOX Sports. Directeur Rutten spreekt nu van een nieuwe mijlpaal. "We zijn trots op de ontwikkeling die we hebben doorgemaakt. Dat we nu met onze Nederlandse zenders aansluiten bij de wereldwijde ESPN-familie, verspreid over meer dan zestig landen en zeven continenten, biedt weer volop nieuwe kansen om verder te groeien. Met toegang tot het rijkelijk gevulde ESPN-filmarchief en het internationale nieuwsnetwerk van ESPN kunnen we de sportliefhebbers in Nederland nog beter bedienen, zowel op tv als online."

Qua voetbal kent ESPN een fijne start. Vanwege het coronavirus besloten de KNVB en de clubs uit de eredivisie de topduels pas in het nieuwe jaar in te plannen, in de hoop dat dan weer publiek welkom zou zijn. In januari staan in de Eredivisie zes onderlinge duels tussen Ajax, Feyenoord, PSV en AZ op het programma. "Een betere start met ESPN hadden we ons niet kunnen wensen", zegt Rutten.

De verandering van naam brengt geen veranderingen met zich mee voor wat betreft de beschikbaarheid en distributie van de zenders. ESPN is vanaf 1 januari beschikbaar bij alle tv-aanbieders die op dit moment FOX Sports aanbieden. Het hoofdkanaal van ESPN is voor de meeste tv-kijkers zonder aanvullend abonnement te zien bij onder meer Ziggo en KPN.