Frankrijk versoepelt strenge coronamaatregelen

PARIJS (ANP/RTR/AFP) - Frankrijk gaat de strenge coronamaatregelen wat versoepelen. De Franse president Macron kondigde in een toespraak tot de bevolking een verlichting aan van de beperkingen die de Franse overheid de bevolking heeft opgelegd.

Het land is over de piek van de tweede coronagolf heen, aldus Macron. Het aantal nieuwe besmettingen daalt snel. Volgens de president is het ergste vermeden, maar moet een derde golf worden voorkomen.

De president bood de mensen richting feestdagen een perspectief. Kerstmis kan met de familie worden gevierd, aldus Macron. Maar niet te veel mensen aan tafel, waarschuwde hij. Grote bijeenkomsten blijven sowieso verboden.

Teruggeschakeld

Er wordt niet onmiddellijk teruggeschakeld naar de toestand van voor de laatste lockdown die eind oktober werd opgelegd. Dat is op zijn vroegst op 15 december mogelijk, maar alleen als het aantal besmettingen per dag daalt tot rond de 5000, aldus Macron. Winkels kunnen vanaf zaterdag weer open, en vanaf 20 januari mogelijk de bars en restaurants.

Volgens de autoriteiten zijn inmiddels ruim 50.000 sterfgevallen in het land te wijten aan het coronavirus. De meeste patiënten die bezweken waren erg oud en in slechte gezondheid voor ze het virus opliepen.