Frankrijk zet 13.000 agenten in op nieuwe protestdag

PARIJS (ANP/RTR/DPA) - De Franse regering zet dinsdag 13.000 agenten in vanwege de protestdag die wordt gehouden tegen de pensioenplannen. Dat is het grootste aantal sinds het uitbreken van de demonstraties, aldus binnenlandminister Gérald Darmanin. Ongeveer 5500 agenten zijn actief in Parijs.

Er wordt rekening gehouden met een "zeer ernstig risico voor de openbare orde". De autoriteiten hebben volgens de minister onlangs een trend opgemerkt met meer geweld tegen de staat. De Parijse politiechef heeft tegen de radiozender France Inter gezegd dat de politie waakzaam is omdat bij de protesten waarschijnlijk mensen komen opdagen die van plan zijn geweld gebruiken.

In Frankrijk wordt sinds halverwege januari tegen de pensioenhervormingen gedemonstreerd. Sinds de regering de plannen op 16 maart doordrukte en daarmee het parlement omzeilde, vinden dagelijks protesten plaats en die lopen regelmatig uit de hand, vooral in Parijs. Maar van de miljoenen Fransen die in de afgelopen maanden actie hebben gevoerd, deed het merendeel dat vreedzaam.

Forse kritiek

Dinsdag is de tiende landelijke actiedag tegen de pensioenplannen, bestaande uit onder meer een verhoging van de pensioenleeftijd en het minimum aantal werkjaren voor een volledig pensioen. Vakbonden hebben opgeroepen tot stakingen. De voorzitter van de grootste vakbond zegt dat het geweld een afleiding is voor wat hij een "formidabele en overweldigend vreedzame mobilisatie" noemt.

Naast betogers en relschoppers krijgt ook de politie forse kritiek. Agenten worden door onder meer mensenrechtenorganisaties beschuldigd van buitensporig geweld en willekeurige arrestaties. Er lopen zeventien onderzoeken naar het handelen van agenten.