‘Frankrijk zet 20 miljard opzij voor hulp strategische bedrijven’

PARIJS (ANP/BLOOMBERG) - De Franse regering heeft 20 miljard euro van het uitgebreide noodsteunpakket van 100 miljard euro gereserveerd voor grote bedrijven die als strategisch worden beschouwd. Dat meldt de Franse krant Les Echos. Air France-KLM zou een van de bedrijven zijn die hiervan kunnen profiteren.

De luchtvaartcombinatie verwacht overigens voldoende extra financiering aan te kunnen trekken om aan haar betalingsverplichtingen te kunnen voldoen. Dat voorspelde het concern donderdag al op basis van gesprekken met de Nederlandse en de Franse overheid en banken. De Franse regering heeft al laten weten Air France met een fors steunpakket te willen helpen. De Franse staatssecretaris van Transport, Jean-Baptiste Djebbari, noemde eerder deze week een noodlening van 6 miljard euro aan Air France "realistisch".

Net als veel andere luchtvaartmaatschappijen is Air France-KLM hard geraakt door de coronapandemie. De komende maanden voert het bedrijf slechts 10 procent van het aantal vluchten van een jaar eerder uit. Om de crisis te doorstaan zijn noodleningen of andere financiële hulp nodig. Als die er niet voor het derde kwartaal is, dreigt volgens Air France-KLM een geldtekort.

Het concern moet wegens de noodsituatie flink in de kosten snijden en onderhandelt ook al met bepaalde verhuurders en luchthavens over het uitstellen van betalingen. Daarnaast hoopt het bedrijf belastingen en sociale premies later te kunnen betalen. Zustermaatschappij KLM klopte in Nederland bovendien bij de overheid aan voor een loonkostenregeling.