Frans Constitutioneel Hof keurt coronapas goed onder voorwaarden

PARIJS (ANP/RTR) - Het Franse Constitutionele Hof stemt in met de omstreden coronavaccinatiepas, maar wel onder voorwaarden. Zo moet de maatregel ten einde komen wanneer die niet meer nodig is en er moet voor politieke bijeenkomsten een uitzondering gelden.

De pas wordt vanaf komende maandag in gebruik genomen. De maatregel zorgt ervoor dat alleen mensen boven de 16 die gevaccineerd zijn tegen het coronavirus toegang krijgen tot bijvoorbeeld horeca en bioscopen. Voorheen was een bewijs van een negatieve test al genoeg om naar binnen te mogen.

Als de pandemie een minder groot risico voor de volksgezondheid vormt, wordt de pas geschrapt. Hierbij wordt gekeken naar de druk op ziekenhuizen.

Het Franse parlement keurde de pas zondag goed, maar de regel mocht pas doorgevoerd worden als het Constitutionele Hof groen licht gaf. De aankondiging van de pas zorgde voor protesten tegen de regering in Frankrijk. Tientallen politici kregen bedreigingen. Tegenstanders van de wetgeving staken eind december de auto en de garage van een parlementariër in brand en schreven 'Stem Nee' op zijn huis.