Frans-Japanse treinen voor snelle Britse spoorverbinding

LONDEN (ANP) - Het Verenigd Koninkrijk bestelt voor de snelle spoorverbinding tussen Londen en Birmingham treinen bij een consortium van het Franse Alstom en het Japanse Hitachi. Voor 2 miljard pond, omgerekend ruim 2,3 miljard euro, gaan de twee bedrijven "de snelste trein van Europa" leveren. Die moet een maximale snelheid van 360 kilometer per uur kunnen halen.

De 54 bestelde treinen gaan op de nieuwe hogesnelheidslijn HS2 rijden die momenteel wordt aangelegd. Daarnaast zullen de treinen ook op het bestaande spoor verder rijden naar plaatsen als Manchester, Liverpool en Glasgow.

De veelbesproken snelle spoorlijn naar het midden en noorden van Engeland kreeg vorige maand nog een tegenslag te verwerken toen de Britse regering besloot een geplande uitbreiding naar Leeds in het noordoosten van het land te schrappen. Wel werd bevestigd dat de verbinding naar Birmingham ook zal worden doorgetrokken naar Manchester. HS2 heeft al jaren te maken met steeds verder oplopende kosten. Die komen nu al boven de 100 miljard pond uit.

Overigens heeft Siemens, dat ook aan de aanbesteding meedeed, nog juridische stappen gezet. De Duitse treinenbouwer meent dat het proces niet eerlijk is verlopen.